TRANSVISION VAMP

Transvision Vamp, onder leiding van de onweerstaanbare Wendy James, maakte eind jaren 80 furore in Engeland. Het duurde niet lang voordat de vonk oversloeg naar de rest van de wereld. Met de singles I Want Your Love van het debuutalbum Popart (1988) en Baby, I don’t care van opvolger Velveteen (1989) maakte de band een succesvolle cross tussen het alternatieve punkrock circuit en het grote publiek. Baby I don’t Care prijkte wekenlang in de bovenste regionen van de UK Singles Charts. Ook in Nederland werd het nummer een hit. Velveteen haalde de eeste plek in de UK Album Charts.

Drie albums maakte de band voor het MCA-label. In 1991 hield ze het voor gezien. Wendy James nam vervolgens als solo-artiest het door Elvis Costello geschreven album Now Ain’t The Time For Your Tears (1993) op dat het succes van Transvision Vamp niet kon evenaren. Bassist Dave Parsons ging spelen bij Bush.

En dan is het oktober 2021 en staan Wendy James en Transvision Vamp weer op het podium. Met dezelfde energie als 30 jaar geleden. Wendy’s stem heeft niets aan kracht ingeboet. Kortom: een ongecompliceerd avondje punkrocken!

Ellen Foley

Sinds ‘Paradise By The Dashboard Light’ (1977) kan niemand meer om Ellen
Foley heen. Direct na de release van Meat Loaf’s wereldhit ontstond er tumult
en rumoer: was de dame in de clip wel de echte zangeres? Nee, zo bleek. De
vrouwelijke stem was die van Ellen Foley. Net zoals op de rest van de nummers
op ‘Bat Out of Hell’. Haar naam was in één klap gevestigd.
Na haar Meat Loaf-periode zette de Amerikaanse zangeres het succes voort
met haar solo-album Nightout dat twee superhits voortbracht: ‘We Belong To
The Night’ en ‘What’s The Matter Baby’. Twee albums volgden waarna ze zich
stortte op haar werk met en voor anderen: van Joe Jackson tot The Clash, en
van musicals op Broadway tot filmrollen in Cocktail (met Tom Cruise) en Fatal
Attraction.
Ruim 40 jaar later kruipt het bloed waar het niet gaan kan en tourt de levende
rocklegende weer met haar band de wereld over. Natuurlijk ontbreken de hits
niet!

CLUB 1970

1970. The Beatles leveren hun laatste album Let It Be af. Jimi Hendrix overlijdt. Bridge Over Troubled Water, Déjà Vu en Woodstock staan bovenaan de albumjaarlijsten. 1970 is ook het jaar waarin Eric Clapton, Van Morrison en Neil Young misschien hun beste platen maken. Bob Dylan en The Band hebben een grote invloed op de popmuziek. En festivals als Pinkpop, Kralingen en Isle Of Wight worden voor het eerst gehouden.

Genoeg redenen om muzikaal 1970 te vieren. Eric van Dijsseldonk (momenteel in de theaters op toernee met Johan Derksen) omringt zich met de crème de la crème van de Nederlandse muzikanten die eerder speelde bij o.a. Bertolf, Henny Vrienten, Ellen ten Damme, Erwin Nyhoff, JW Roy, While My Guitar Gently Weeps (George Harrison Tribute) en Ricky Koole. Samen brengen ze een ode aan het moois dat 1970 voortbracht. Dylan, Clapton, McCartney, Lennon, Harrison, Star, Young, Hendrix… Ze komen tijdens de show allemaal voorbij. Aanrader voor clubs en festivals!

Band:
Eric van Dijsseldonk – zang/gitaar,
Theo Sieben – gitaar/zang,
Rob Geboers – hammond/piano/zang,
Bart Wijtman – bas/zang,
JJ Goossens – drums.

DYZACK

dyzack doet het weer! Opnieuw uitgevonden!
In de jaren 90 als solo-act en in bandformatie begonnen en furore gemaakt met optredens op o.a. Lowlands, het ontvangen van de zilveren harp en een discografie van zeven albums. In een tweede dyzack-leven vele solo-optredens op mooie festivals als Manana Manana, headliner in de Nederlandse clubs en support bij onder meer Bettie Serveert.
Daarnaast een nieuwe carrière begonnen als live-muzikant en componist voor diverse spectaculaire theatervoorstellingen van theatergroep Vis a Vis en de jeugdtheatergroep Meneer Monster.
Geïnspireerd, maar ook licht geïrriteerd door de conservatieve houding tegenover muziek in theater, roept de plicht om weer eigen muziek te laten horen. Erik Hofland alias dyzack alias jetkuboj, een alter ego in een alter ego. Voor de gelegenheid heeft dyyzack geheel eigenhandig een nieuw apparaat als instrument gebouwd dat er complexer uitziet dan de flaterfoon van Guust Flater. Klinkt ingewikkeld? Voor het overzicht brengt dyzack naast zijn nieuwe repertoire ook nog zijn oudere werk waarbij hij zang en gitaar combineert, zoals u het gewend bent.

MEAT PUPPETS

Met 17 gereleaste albums en hun 18e dat op 9 maart 2019 verschijnt, is Meat Puppets alles behalve lui. Toch is de nieuwe plaat Dusty Notes, waarvan Warranty als eerste single is uitgebracht, de eerste in 26 jaar die de band in originele bezetting opnam. Meat Puppets, opgericht in 1980 in Phoenix, Arizona begon met punk rock, maar stuurde al snel bij een liet ook country en psychedelische invloeden toe. De band beleefde bijna 15 jaar na haar oprichting haar hoogtepunt dankzij Kurt Cobain’s Nirvana. Hij nodigde de Puppets uit mee te spelen op Nirvana Unplugged (1993) en gaf ze de gelegenheid om drie eigen nummers te spelen, waaronder Lake Of Fire. Zowel de DVD (VHS) als de plaat van deze show werden een immens succes over de hele wereld. De naam Meat Puppets was gevestigd bij het grotere publiek en niet voor niets werd hun album Too High To Die dat een jaar naar het Nirvana succes verscheen, hun best verkochte plaat. Daarna volgt het clichéverhaal van neergaand succes, drugs, uit elkaar, bij elkaar en dat tot twee, drie keer toe.

Tot nu dus in 2019 de band in originele bezetting (broers Chris en Kurt Kirkwood en drummer Derrick Bostrom) weer naar Europa komt om hun nieuwe album Dusty Notes voor te stellen en hun oude materiaal met verve te spelen. Wie wil weten waar bijvoorbeeld Nirvana, Soungarden, Dinosaur Jr, Pavement, en Sublime de mosterd haalden… kom naar een show van The Meat Puppets!

THE MAGIC NUMBERS

Het was 2002 in West Londen dat broer en zus Stodart en broer en zus Gannon The Magic Numbers oprichtten. Vanaf het prille begin was de band gezegend met fans als The Chemical Brothers, Travis en Ed Harcourt, waarvoor ze in de Londen area support shows dedenOok bij indie label Heavenly Recordings speelde de band zich in de kijker, wat resulteerde in hun eerste albumrelease in 2005. Een uitgebreide wereldtournee volgde die de band naar Europa, USA, Japan, Australië en Nieuw Zeeland bracht.

Met hun tweede album Those The Brokes op zak speelde de band wederom over de wereld en stonden ze onder meer op Glastonbury 2007.

Het derde The Runaway (2010) en vierde album Alias (2014) volgden, waarna de band in 2015 tourde met MacAlmond and Butler.

In 2018 zag de meest recente plaat Outsiders het licht, waarmee The Magic Numbers in 2019 weer volop het live circuit ingaan. En gelukkig voor alle Nederlandse en Belgische fans zal de band – vijf jaar na hun laatste bezoek – ook in de Benelux te zien en te horen zijn.

 

JOHN DAVIS

John Davis vormde in 1993 samen met Lou Barlow de spil van de Amerikaanse indie lo-fi band The Folk Implosion. Begonnen als nevenproject van Barlow, die op dat moment speelde in Sebadoh, scoorde de band een hit met Natural One, afkomstig van de soundtrack van de film Kids. In 2000 zei Davis de band vaarwel en ging solo verder.

Naast zijn leven als muzikant, ontwikkelde Davis zich als activist. Hij staat op tegen zowel sociale misstanden als economische uitbuiting van mens en natuur. Tegelijkertijd geeft de literatuurwetenschapper les op een speciale school in Durham, US.

In 2017 neemt Davis samen met zijn begeleidingsband The Cidadas het album El Pulpo op dat lovende kritieken krijgt: “There’s something very special about the way he creates songs, as if he’s a pop specialist, combining notes as only he can…”,  “El Pulpo” is an electrifying record, the type that lingers in your mind before it’s had a chance to sink in…”. Het album verscheen in een gelimiteerde oplage op cassette en was binnen een mum van tijd uitverkocht.

The Citadas bestaat uit drie muzikanten op synth, vocals en laptop.

ROALD VAN OOSTEN

Roald van Oosten was de zanger, gitarist en liedjesschrijver van het Amsterdamse Caesar. Op het vermaarde Excelsior-label bracht de band in 1996 haar debuutalbum Clean uit. Samen met bands als Johan en Daryll-Ann bepaalde Caesar het alternatieve Nederlandse muzieklandschap van de tweede helft van de jaren negentig en speelt op alle grote podia en festivals, waaronder Lowlands en Pinkpop. In 1999 ontvangt de groep een nominatie voor een Edison.
Na zes platen kondigde Van Oosten c.s. in 2008 aan te stoppen.

Tegenwoordig richt hij zich (al weer enige jaren) op filmmuziek, theater en televisieproducties. Daarnaast blijft Roald actief als liedjesschrijver en releaste op V2 Records twee soloalbums: Oh Dark Hundred (2016) en A Stir Is In The Air (2017). In 2017 deed hij een aantal optredens, waaronder supports voor de Amerikaanse band Magnapop.

GEORGE HARRISON TRIBUTE

Twee van de grootste gitaristen uit de pophistorie waren vrienden voor het leven. Ze deelden hun liefde voor muziek, maar ook hun muze. Een aantal van de mooiste en beroemdste popsongs zijn dan ook geïnspireerd door dezelfde vrouw: Pattie Boyd.

George Harrison leerde Pattie kennen terwijl hij in The Beatles speelde, en hij schreef o.a. I Need You, For You Blue en het prachtige Something voor haar.

Eric Clapton viel later genadeloos voor de vrouw van zijn beste vriend, en zijn onbereikbare liefde werd verklankt in Layla (en andere nummers van dat legendarische Derek & the Dominos album). De situatie leidde uiteindelijk tot een scheiding tussen George en Pattie, en een huwelijk met Eric. Clapton zou nog verschillende songs over haar schrijven, waaronder het bekende Wonderful Tonight.

Het verhaal van deze driehoeksrelatie, en vooral de geweldige muziek die die opleverde, wordt gebracht door zes Nederlandse topmuzikanten. Eerder tourden ze door het land met de voorstelling While My Guitar Gently Weeps: A Tribute to George Harrison.

Eric van Dijsseldonk (Erwin Nyhoff, Malford Milligan) – zang, gitaar

Theo Sieben (Bertolf, Douwe Bob) – zang, gitaar, pedal steel

Vincent van Warmerdam (Orkater, The Moondogs) – gitaar, zang

Rob Geboers (Freek de Jonge, Mick Taylor) – piano, hammond, zang

Thijs Vermeulen (Sjako!, Beatrice van der Poel) – bas

JJ Goossens (JW Roy, Ricky Koole) – drums

SJAKO!

Sjako! wordt al jaren beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste bands binnen de Nederlandse muziekscene. Hun albums Livewire (geproduceerd door George Kooymans) en de 2 Meter Sessies zijn legendarisch. Hurt staat in het lijstje van mooiste songs ooit. Met een in 2014 verschenen digitale compilatie op zak (waarop behalve de klassiekers ook geremasterde opnames, live en niet eerder uitgebracht materiaal) ging de band op tour. 2016 vormde in twee opzichten een mijlpaal: Sjako! vierde haar 35-jarig jubileum en hun tiende langspeler The 10th verscheen. Dat bleek het begin van de wedergeboorte. Een uiterst succesvolle clubshow in 2023 van Sjako! in originele bezetting volgde. Op Record Store Day verscheen de dubbelaar The Best Of Sjako!. En omdat ze van geen ophouden weten, staan Wouter Planteijdt, Jaap Vrenegoor en Thijs Vermeulen in 2024 gewoon weer op de planken. Met een nieuw album onder de arm, ook dat nog! Komt dan zien, komt dat horen. Vanaf april 2024 in een club bij u in de buurt.
Voor het verhaal achter het verhaal is er de vijfdelige Podcast Soleren doe je niet alleen. Luisteren, leuk!